‘Vmbo is niét hetzelfde als laagopgeleid’
Dit artikel is afkomstig uit het AD van 24 januari 2024
Een van uw verslaggevers schreef onlangs het artikel: ‘Tips voor de open dagen van de middelbare scholen’. De journalist poneert daar de stelling: ‘Het kan verleidelijk zijn om je kind naar een hogere opleiding te sturen, maar vraag je zelf eens af: is het goed voor mijn kind?’
Vanuit mijn ervaring in het lager- en basisonderwijs zou ik het volgende willen aanvullen: er zijn nog altijd ouders die hun kind ‘koste wat kost’ op het vwo geplaatst willen zien. Als ‘koste wat kost’ alleen betrekking heeft op de financiële middelen van de ouders dan zal dit me een zorg zijn, maar als dit het welzijn van het kind op het spel zet, ervaar ik wezenlijke bezwaren.
Er zijn ook nog altijd ouders die bij een vmbo-advies voor hun kind de bewering aandurven: ‘Dan heeft de school er niet uitgehaald wat er in zit’.
Ik maak me sterk dat deze bewering eerder voortkomt uit misplaatste hoogmoed dan uit wetenschappelijk onderzoek.
Laten we als samenleving stoppen met vmbo-leerlingen te diskwalificeren tot laagopgeleide mensen. Deze kinderen hebben andere talenten. We kunnen ze met recht omschrijven als praktisch opgeleide mensen.
Zonder hun praktische vaardigheden zitten we als maatschappij in het donker, in de kou, zonder voedsel, zonder vervoersmogelijkheden en ga zo maar door.
Wim Rutgers, oud-directeur basisonderwijs, Vragender