
Ondersteuning bij het lezen voor betere taalvaardigheid
Of het nu gaat om een verslag, een wiskundesom of een examenopdracht: als je niet goed begrijpt wat er staat, wordt leren lastig. Als het om taalvaardigheid gaat, zit 43% van onze leerlingen in dit schooljaar onder het niveau als ze van de basisschool komen. Daarom werken we op VOLT! actief aan het verbeteren van taalvaardigheid. Leesondersteuning is daar een belangrijk onderdeel van. Leerlingen die dat nodig hebben, krijgen extra hulp om beter te leren lezen, begrijpen en verwoorden. Dat geeft vertrouwen, in de klas én daarbuiten.
Taalvaardigheid is belangrijk bij alle vakken
De leesondersteuning is er niet alleen voor het vak Nederlands. Juist ook bij andere vakken, zoals biologie of economie, is het belangrijk dat leerlingen de woorden en opdrachten goed begrijpen. Wat wordt er precies gevraagd? Welke begrippen moet je kennen? En hoe geef je een goed antwoord?
Deze ondersteuning wordt gegeven door studenten van Stichting Proefwerk. In de onderbouw oefenen leerlingen met lezen en het verkrijgen van leesplezier, door samen te lezen of stukjes voor te lezen. In de bovenbouw kijken de leesbegeleiders wat meer gericht naar wat een leerling nodig heeft richting het examen. Ook hulp bij de planning en het vergroten van motivatie hoort daarbij: heb je alles goed gelezen en begrijp je wat er van je verwacht wordt? Zo wordt taalvaardigheid op meerdere manieren versterkt.
Voor iedereen die het nodig heeft
Wie leesondersteuning krijgt, bepalen we o.a. op basis van de dia-toetsen, maar ook op advies van mentoren en docenten. Zo zorgen we dat de hulp op de juiste plek terechtkomt. Het doel is helder: leerlingen sterker maken in taal, zodat ze met meer zelfvertrouwen kunnen leren, denken en meedoen. Een goede woordenschat en goed taalbegrip helpen je verder, op school én in het dagelijks leven.
Samen met ouders
Lies van Stralendorff, coördinator van de leesondersteuning, benadrukt hoe belangrijk het is dat ouders hierbij betrokken worden: “Ouders kennen hun kind het best. Als we samen weten wat werkt, kunnen we op school beter ondersteunen.”
Ook op studiedagen voor de leraren komt het onderwerp terug. Bijvoorbeeld: hoe kun je een leerling leren presenteren? En hoe laat je leerlingen oefenen met voorlezen of uitleg geven, op een manier die bij ze past?
Taal in álle vakken
We werken aan een brede aanpak van basisvaardigheden — taal, rekenen en burgerschap. Uiteindelijk willen we dat in álle vakken taalvaardigheid terugkomt. Want als leerlingen taal beter beheersen, helpt dat bij álles wat ze leren.