Jongerenwerkers op én buiten school voor vertrouwen en verbinding

Wat als je als leerling iets kwijt wilt waar je liever je leraar, mentor of ouder(s)/verzorger(s) niet voor vraagt? Bij VOLT! Toekomstmakers kun je dan terecht bij de jongerenwerkers van Stichting JoU. Zij zijn elke dag op school aanwezig om jongeren een steuntje in de rug te geven. We spraken met Morad, Renske en hun stagiair over hun werk op én buiten de school.

Van een gezellig praatje tot aan verliefdheden of problemen thuis: waar een leerling ook mee zit, bij Morad, Renske en hun collega's Rachid, Hanna en Guus is iedereen welkom zonder oordeel. Zij kennen de leefwereld van jongeren door en door en zijn waar zij zijn. Dat is dus niet alleen bij VOLT! op school, maar ook op straat, in het buurthuis, op sportclubs en online.

Begeleiding zonder regels of oordeel

Morad: "Ons doel is om de jongeren te stimuleren in hun ontwikkeling en ze aan te moedigen om hun tijd op een positieve manier te besteden. Maar we zijn er ook voor wanneer ze hun frustratie willen delen, even niet aan school willen denken of juist wanneer ze advies nodig hebben of hulp zoeken bij hun huiswerk."

Renske, die dit schooljaar voor het eerst betrokken is bij VOLT! zegt: “We maken actief contact, op school en daarbuiten. Hierdoor zien we jongeren in verschillende delen van hun leven, waardoor we ze meer complete ondersteuning kunnen geven."

" Door onze vertrouwensband met de jongeren is soms een blik al genoeg. "

Van leerling tot jongerenwerker

Op dit moment loopt er een stagiair mee met Renske en Morad. Hij wil jongerenwerker worden bij Stichting JoU, omdat hij in zijn middelbareschooltijd veel aan Morad had, die toen jongerenwerker op zijn school was:

“Toen ik Morad als jongerenwerker had, kon ik alles bij hem kwijt. Door die vertrouwensband voelde ik me vaak vrijer om met hem te praten dan met vrienden, mijn ouders of mijn leraren. Zijn positie is meer neutraal. En met zijn levenservaring kon hij mij goed adviseren en de juiste richting op helpen. Ik wil dit ook voor jongeren kunnen betekenen."

Vertrouwen voor een sterke band

Het is precies die vertrouwensband waardoor leerlingen zich durven openstellen. Morad: "We zorgen voor een veilige omgeving waarin leerlingen zich gezien en gehoord voelen. Dat zorgt voor een sterke band met de leerlingen. Een drukke leerling hoef ik soms bijvoorbeeld alleen maar aan te kijken en hij gedraagt zich weer."

De interactie met jongeren gaat verder dan alleen gesprekken. Renske: “We zien leerlingen ook in de wijk of in het buurthuis. Daar komen ze voor gezelschap, een gesprek of om te gamen. Maar het is ook een plek waar ze rustig hun huiswerk kunnen maken. We zorgen voor een veilige thuishaven. Dit versterkt niet alleen de band met de leerlingen, maar ook met hun ouders."

Rolmodellen voor de toekomst

Ook vierdeklassers kunnen een voorbeeldfunctie hebben. Renske: “Zij worden rolmodellen voor de jongere leerlingen. In het buurthuis krijgen ze zelfs een t-shirt voor de herkenbaarheid. Door deze aanpak leren jongeren niet alleen om verantwoordelijkheid te nemen voor zichzelf, maar ook om anderen te ondersteunen."

JoU is er voor jou op VOLT!

Ook interessant

De overgang naar de middelbare school is een spannende tijd voor kersverse brugpiepers en hun ouders. Hoe kun je je kind het beste helpen in die overgang? Dit artikel is eerder verschenen op Kidsweek.

Lees verder