Jongerenrechtbank weer van start bij VOLT! Toekomstmakers

Vandaag is een groep van 16 leerlingen begonnen met de trainingen voor de Jongerenrechtbank. Is er een keer een incident op school? Dan kunnen de leerlingen dit zelf oplossen met de Jongerenrechtbank. Dit verkleint de kans op herhaling, het is leerzaam voor de leerlingen en het draagt bij aan een positieve schoolomgeving.

In de trainingen leren jongeren hoe een rechtbank werkt, welke soorten recht er zijn en hoe je (verbaal) met elkaar omgaat tijdens een zitting. Ook leren ze wat de functie is van een advocaat, rechter of officier van justitie en wat getuigen precies doen. Om te ervaren hoe dat in de praktijk werkt bezoeken ze een echte zitting in de rechtbank. En na de trainingen worden ze officieel beëdigd door de rechter in Utrecht. De Jongerenrechtbank is een initiatief van Stichting Jongerenrechtbank. De trainingen worden gegeven door Stichting HALT.

Toekomstperspectief voor leerlingen via de Jongerenrechtbank

Isra Ülker, maatschappijleerdocent en begeleider van het project: "Dit is een geweldige kans voor de leerlingen, zowel voor hun persoonlijke ontwikkeling als voor hun toekomst. De Jongerenrechtbank helpt ze niet alleen om het rechtssysteem beter te begrijpen, maar het is ook een mooie aanvulling voor hun CV en kan ze helpen bij toekomstige stages. Na afronding ontvangen ze ook echt een certificaat dat ze op hun CV kunnen zetten of bij stages kunnen laten zien."

Feddo uit 3E is advocaat in de Jongerenrechtbank:

"Het leek mij leerzaam om meer te weten te komen over de taken van de advocaat, rechter en officier van justitie. Je leert hoe je problemen oplost en hoe het professioneel wordt gedaan. Je kent de rollen en weet hoe alles werkt. Het is heel leuk en leerzaam! Als advocaat heb ik samen met anderen geprobeerd om problemen van leerlingen op te lossen."

Quinn uit 3B is rechter in de Jongerenrechtbank:

"Ik heb meegedaan omdat het me superleuk en interessant leek om hieraan mee te doen. Je leert veel problemen oplossen samen met andere leerlingen van de jongerenrechtbank. Ik was een rechter en heb samen met mede-rechters problemen opgelost. Uiteindelijk krijg je een certificaat dat je kan helpen met je mbo-opleiding en toekomstige stages. Ik hoop dat meerdere leerlingen mee zullen doen aan de jongerenrechtbank."

We zijn blij dat er ook dit jaar weer zoveel interesse was voor de Jongerenrechtbank. Er kunnen maximaal 16 leerlingen meedoen en die groep is dus vol. We kijken er enorm naar uit om al deze bijzondere momenten met de leerlingen te kunnen delen.

Leerlingen actief betrekken in de maatschappij

Met de Jongerenrechtbank blijven we ons inzetten om leerlingen niet alleen te onderwijzen, maar ook actief deel te laten nemen aan de maatschappij. Het project helpt onze leerlingen om verantwoordelijkheid te nemen en goed burgerschap te ontwikkelen, en we zijn trots op de positieve impact die het heeft!

Ook interessant