Help, ik zit in de brugklas

De overgang naar de middelbare school is een spannende tijd voor kersverse brugpiepers en hun ouders. Hoe kun je je kind het beste helpen in die overgang? Dit artikel is eerder verschenen op Kidsweek.

Dit artikel is afkomstig van NU.nl

De overgang van groep acht naar de brugklas is wennen, zegt Elout Roeland. Hij is medeauteur van het boek Thuis op school - help je puber succesvol de brugklas door.

"Er zijn een paar belangrijke verschillen. Het is vooral een schaalvergroting van alles. Je hebt opeens niet één, maar tien leerkrachten. Je krijgt meer opdrachten en er wordt meer zelfstandigheid gevraagd van leerlingen."

Om succesvol de middelbare school te doorlopen, is een aantal dingen van belang. "Je hebt de cognitieve kant: kun je de stof verwerken? Ben je intelligent genoeg? Maar ook de gedragskant: kun je plannen? Hoe functioneer je in een groep? Dat aspect is vaak wat onderbelicht."

Plannen is lastig voor pubers

Als ouder kun je vooral ondersteunen in die gedragskant, zegt Roeland. "Voor pubers is vooral planning erg belangrijk. De vaardigheid om te plannen is bij hen nog niet helemaal aanwezig. Met name bij jongens is dat minder. Pubers snappen vaak ook niet hoeveel tijd ze hebben."

Daar kun je ze vooral bij helpen door orde in de chaos te scheppen. "Bespreek bijvoorbeeld met je kind hoe je een agenda invult, waar ze aantekeningen in maken en hoe ze hun spullen opbergen. En bespreek praktische zaken als: pak je tas de avond van tevoren in en kom op tijd."

Stress door sociale druk

Niet alleen planning, maar ook stress speelt een grotere rol op de middelbare school. "Vaak spelen sociale druk en perfectionisme een belangrijke rol bij stressgevoelens", zegt Roeland. Het kan helpen om samen in kaart te brengen waar die stress vandaan komt.

"Kun je er invloed op hebben? Doe er dan wat aan. Maak je er anders niet druk om. Tips om aan je kind met stress te geven: denk positief. Denk niet: ik ga die toets nooit halen. Maar: ik ga heel hard mijn best doen en dan zie ik wel wat het resultaat is."

Nieuwe vrienden maken

Het kan ook spannend zijn om nieuwe vrienden te maken en voor jezelf op te komen. "Je komt in een brugklas terecht als vreemde eend in de bijt", zegt Roeland. Vrienden maken gaat soms vanzelf, op andere momenten moet je er wat meer moeite voor doen. "Het kan dan helpen om bij een clubje te gaan. Bespreek ook met je kind dat hij of zij niet bang hoeft te zijn voor afwijzing."

Op allerlei vlakken kun je je kind dus helpen door in gesprek te gaan. Toch is het ook belangrijk om ze af en toe los te laten. "Wat ik momenteel om me heen zie, is dat ouders doorschieten. Sommige ouders zitten zelfs het huiswerk van hun kinderen te doen. Soms is het beter om ze zelf een fout te laten maken. Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen loslaten en ondersteunen."

Kom kijken bij VOLT! Toekomstmakers

Ben je op zoek naar een middelbare school en ben je benieuwd of VOLT! Toekomstmakers bij je past? Kom dan langs op een van onze Open Dagen, open lesmiddagen of masterclasses.

Kom kijken en meedoen op VOLT!

Ook interessant

De overgang naar de middelbare school is een spannende tijd voor kersverse brugpiepers en hun ouders. Hoe kun je je kind het beste helpen in die overgang? Dit artikel is eerder verschenen op Kidsweek.

Lees verder